magazin online

marți, 6 noiembrie 2012

PROTEINELE SI ROLUL LOR PENTRU SANANTATE

Alcachofa-Forte.ro
Proteinele sant carbohidrati cu lanturi lungi si complexe de carbon adica cu molecula mare si grea. 

Digestia si absortia proteinelor se face mult mai greu decat pentru carbohidratii simpli cum sant grasimile si zaharurile . Pentru digestia si absortia proteinelor se consuma multa energie !
 Forma circulanta in sange dupa ce se absorb din tubul digestiv este de aminoacizi.
 In celula aminoacizii sant utilizati pentru producerea proteinei specifice organismului, respectiv tipului de tesut din care face parte celula . 
 Proteinele pot avea diferite destinatii histologice (tesut) si deci structuri si denumiri diferite. De ex : Fibra musculara striata ce alcatuieste masa musculara a organismului, avand ponderea cea mai mare de proteina structurala in organismul nostru . 
 Fibra musculara neteda ce intra in compozitia peretilor tuturor organelor interne cavitare ( tub digestiv, cai respiratorii, cai urinare, aparat reproducator...etc). 
 Deasemeni fibra musculara neteda intra in structura peretilor vasculari ai aparatului circulator sanqvin, ai peretilor tuturor canaliculilor de excretie pentru glandele exocrine si de secretie pentru glandele endocrine.
 Proteine structurale intra in structura oaselor a fanerelor ( unghii, par), in structura parenchimului organelor ( ficat, rinichi, splina..etc ) 
  Proteinele circulante sant cele ce tin de cuagularea sangelui, fibrina si fibrinogenul, de imunitate, imunoglobulinele si interferonul.
 Enzimele digestive si pancreatice sant tot niste proteine.
 Toate scindarile substantelor nutritive din tubull digestiv ,la molecule mici ce pot fi absorbite in sange prin peretele intestinal se face cu ajutorul unor protein-enzime , deasemeni altele sant transportoare in sange de la intestin la tesuturi , iar altele sant celulare si specifice celulelor fiecarui tesut care au propriile proteine structurale si enzime intracelulare !
  Iata de ce sant importante aceste proteine. In lipsa unui aport corespunzator de proteine, sau a inlocuirii lor cu zaharuri si lipide apar urmatoarele dereglari metabolice :
  Senzatia de foame si pofte permanente, deoarece digestia zaharurilor si lipidelor se face repede, creste glicemia ( glucoza fiind forma circulanta in sange a celor doi nutrienti), deci glicemia creste brusc pancreasul secreta cantitati mari de insulina care va conduce glucoza din sange in celule , excesul de glucoza de aici va fi convertit in lipide, grasimi ce se depoziteaza in celule deformand celulele si dand aspect de coaja de portocala la nivelul pielii sau in tesuturi inlocuind parenchimul structural al organelor interne. Dupa scurt timp cantitatea mare de insulina va reduce mult glicemia si senzatia de foame reapare foarte repede.
  Deci lipsa de proteina in hrana duce la alterarea structurala a organelor interne , a peretilor vasculari a parului si unghiilor, al aparatului circulator si urinar, reproducator..etc, in cazuri grave pot apare distrofii prin inlocuirea in mare parte a tesutului structural al unui organ cu tesut conjunctiv gras. 
 Proteinele se gasesc in carne in proportie de 20 % sau in legume, fasole, mazare, soia , in stare uscata in proportie de 20 % , doar 10% in stare proaspata verde.
 In functie de greutatea fiecaruia exista un factor proteic care reprezinta necesarul zilnic , deci este personalizat.
  Pentru un obez sau un supraponderal necesarul zilnic e mult mai mare decat la cineva normoponderal. La obez sau supraponderal deoarece consumul de proteina a fost redus printr-o alimentatie saraca in proteina, necesarul zilnic de proteina a fost completat din masa musculara prin consumul fibrinei, iar zilnic masa lui musculara s-a atrofiat, nu a mai ars caloriile corespunzator, deoarece prin contractii ale musculaturii striate dar si netede se consuma energie in organism si sant arse lipidele si zaharurile.
 Acestea s-au depus sub forma de grasimi pe organe si subcutanat, inlocuind masa musculara si ingloband-o in grasime ! Se poate spune ca acumularea de grasime este o distrofie a aparatului muscular dar si un inceput de distrofie pentru  organele interne. 
 Toata grasimea unui obez trebuie irigata asta inseamna kilometri de capilare vasculare in plus, litri de sange in plus care trebuie pompati zilnic de inima , astfel incat globulele rosii din sange purtatoare de oxigen in artere si dioxid de carbon in vene sa incerce sa realizeze o buna oxigenare atuturor tesuturilor si organelor !
 Proteina din carne vine cu multe grasimi deci calorii in plus precum si alti oxidanti pentru organism iar daca nu exista miscare suficienta detoxifierea se face greu.
 O alternativa este proteina din plante care nu vine cu garsimi sau zaharuri in exces , e usor digerabila nu are oxidanti mai mult, contine multa fibra celulozica care are rol de detoxifiere la nivelul tubului digestiv, plus o multitudine de vitamine si minerale usor de procesat nefiind inglobate in structuri greoaie si  complexe  cum este carnea.
 Proteinele din produsele animaliere, lapte, oua , branza deasemeni sant o sursa necesara si sanatoasa de proteina care vin cu o cantitate moderata de grasimi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu